Usisivači i puhači lišća

Riješite se lišća iz Vašeg vrta za tren oka.

Puhač ili usisivač?

Najbolje oboje! Iako će na većim površinama do izražaja najbolje doći puhač lišća (lakše je suho lišće "napuhati" u jedan kut), u manjim vrtovima će dobro doći i usisivač koji može sakupljati "list po list". Srećom, svaki usisivač može raditi i kao puhač, a dosta se puhača koji u "standardnoj opremi" dolaze bez opcije usisa može na to nadograditi. Svaki koji usisava ujedno i usitnjava lišće, a gurajući i samohodni modeli obično imaju i dodatan otvor za usitnjavanje debljih grana.

Baterijski, električni, motorni, samohodni prozračivač travnjaka?

Baterijski puhači lišća su vrlo praktični (nema kablova, nema goriva, nema održavanja) na malim površinama, iako će oni s većim kapacitetom baterije lijepo odraditi i veće. Električni usisivači lišća su klasični gosti u mnogim vrtovima. Benzinski puhači lišća će pružiti više autonomije, dugotrajni rad i nisu ovisni o električnom kabelu. Gurajući i samohodni usisivači i usitnjivači lišća su namijenjeni onima koji imaju zaista mnogo lišća i profesionalcima koji metu i pred tuđim vratima.

iVrtlar blog: Sve o sakupljanju i kompostiranju lišća

Mora li sakupljanje lišća biti tlaka ili može biti i zabavno? Predstavlja li lišće otpad ili koristan materijal? Što s njime kada ga sakupite? Kako od lišća do dragocjenog humusa? Služi li puhač lišća samo za, khm, puhanje lišća? Sve to i mnogo više, saznajte u našem blogu iVrtlar. Kao i uvijek, savjete za iVrtlar pišu ljudi s terena, entuzijasti i profesionalci… <opširnije>