Cijena
Raspon: € -
Brand
Motorne pumpe za vodu

Pumpe za vodu

Naravno, l/h samo podijelite sa 60 da biste dobili l/min. Bare pomnožite sa 100 da biste dobili kPa (kilo-pacale), ili sa 14,50 da bi ste dobili psi (imperijalna jedinica tlaka - funti po kvadratnom inču).

Ili, jednostavnije, na ravnoj instalaciji, sa tom istom pumpom možemo imati protok od 1.900 l/h pri tlaku od 2 bara.

U praksi to znači da pumpom koja ima najveći pritisak od 4 bara i najveći protok od 3.800 l/h, možemo podignuti vodu na 40 metara visine (tlak je 4 bara), ali voda će tamo samo stajati (protok vode je 0 l/min) - podignemo li je na 20 metara visine (tlak je 2 bara) imati ćemo protok od 1.900 l/h.

Uvijek imajte na umu da su tlak i protok uvijek obrnuto proporcionalni - kod najvećeg tlaka pumpe protok će biti 0 l/min, a kod najvećeg protoka tlak će biti 0 bara.

- najveći protok (dobavu) vode: količina vode koju pumpa može ispumpati u jednoj minuti ili satu

- najveću visinu dobave: to je najveća visina na koju pumpa može podignuti vodu - što je ujedno i najveći pritisak (tlak) - stupac od 10 metara vode predstavlja pritisak od 1 bara

- najveću dubinu dobave: to je najveća dubina sa koje pumpa uzima vodu (kod potopnih pumpi to je ujedno dubina uranjanja, a kod centrifugalnih je do visinska razlika između pumpe i završetka usisne cijevi)

Kod odabira pumpe, obratite pažnju na:

Pumpe za čistu vodu koristite samo za vodu bez čestica, dok pumpe za "prljavu" vodu možete koristiti i za pumpanje vode u kojoj ima pijeska ili sličnih čestica nečistoće. Slana voda zahtjeva posebne, za to namijenjene pumpe.

Motorne pumpe pružaju veći kapacitet (protok i tlak), te potpunu autonomiju na nepristupačnim terenima (ne zahtjevaju napajanje električnom energijom).

Električne pumpe su povoljne, jednostavne za uporabu i praktične za održavanje. Idealne su za hobi vrtlare i vikendaše.

Električne i motorne pumpe za vodu služe za ispumpavanje, navodnjavanje, zalijevanje i uporabu u kućanstvu.