Električne pumpe za vodu


Električne pumpe za vodu služe za ispumpavanje, navodnjavanje i uporabu u kućanstvu. Jednostavne su za korištenje i održavanje.

Potopne pumpe se uranjaju u vodu. Imaju samo jednu cijev i pumpaju od dna prema gore. Služe za navodnjavanje ili ispumpavanje vode iz poplavljenih prostorja, bazena ili spremnika.

Centrifugalne (površinske) pumpe rade na površini. Imaju dvije cijevi: usisnu - od izvora do pumpe, i glavnu - od pumpe do mjesta potrošnje. Razlikujemo centrifugalne vrtne pumpe - za navodnjavanje vrtova, povrtnjaka i biljaka vodom iz spremnika, potoka ili drugih izvora vode, i pumpe za kućanstvo - koje mogu napajati perilicu posuđa, WC ili instalaciju u Vašoj vikendici.

Za uporabu na kućnoj instalaciji, odaberite hidropak (centrifugalnu pumpu s ugrađenim međuspremnikom vode), kako bi opskrba vode unutar instalacije bila bez zastajkivanja, a tlak u cijevima stabilan.

Pumpe za čistu vodu koristite samo za vodu bez čestica, dok pumpe za "prljavu" vodumožete koristiti i za pumpanje vode u kojoj ima pijeska ili sličnih čestica nečistoće. Slana voda zahtjeva posebne, za to namijenjene pumpe.

Kod odabira pumpe, obratite pažnju na:

- najveću dubinu dobave: to je najveća dubina sa koje pumpa uzima vodu (kod potopnih pumpi to je ujedno dubina uranjanja, a kod centrifugalnih je do visinska razlika između pumpe i završetka usisne cijevi)
- najveću visinu dobave: to je najveća visina na koju pumpa može podignuti vodu - što je ujedno i najveći pritisak (tlak) - stupac od 10 metara vode predstavlja pritisak od 1 bara
- najveći protok (dobavu) vode: količina vode koju pumpa može ispumpati u jednoj minuti ili satu

Uvijek imajte na umu da su tlak i protok uvijek obrnuto proporcionalni - kod najvećeg tlaka pumpe protok će biti 0 l/min, a kod najvećeg protoka tlak će biti 0 bara.

U praksi to znači da pumpom koja ima najveći pritisak od 4 bara i najveći protok od 3.800 l/h, možemo podignuti vodu na 40 metara visine (tlak je 4 bara), ali voda će tamo samo stajati (protok vode je 0 l/min) - podignemo li je na 20 metara visine (tlak je 2 bara) imati ćemo protok od 1.900 l/h.

Ili, jednostavnije, na ravnoj instalaciji, sa tom istom pumpom možemo imati protok od 1.900 l/h pri tlaku od 2 bara.

Naravno, l/h samo podijelite sa 60 da biste dobili l/min. Bare pomnožite sa 100 da biste dobili kPa (kilo-pacale), ili sa 14,50 da bi ste dobili psi (imperijalna jedinica tlaka - funti po kvadratnom inču).


Sortiraj po:
59,90€ 79,50€
Napredna potopna pumpa za čistu i prljavu vodu. Opremljena je sigurnosnim plovkom za automatski star..
Prikazano 1 do 1 od 1 (1 stranica)