iVrtlar: Sprečavanje oštećenja od smrzavanja

0 Pogledano: 599
iVrtlar: Sprečavanje oštećenja od smrzavanja

Dok se vraćamo u svoje domove tijekom hladnijih mjeseci, naše zimzelene biljke su ostavljene u mrazu bez ikakve zaštite. Ako je hladnoća prejaka, listovi i izbojci mogu promijeniti boju i brzo umrijeti. Zbog toga odrežite sve mrtve grančice i lišće tako da biljke mogu proizvesti izdanke na njihovom mjestu.

Kada se smrzne, voda se veže u zemlju i biljke je više ne mogu uzimati. Zimzelene biljke i zimi ispuštaju vodu i stoga se lako osuše jer se korijenje više ne može dobiti. Sunčani dani zimi i vjetar pojačavaju taj učinak. Čim se završi najgori mraz, odrežite mrtve vrhove - možete ih prepoznati po spužvastom tkivu i smeđem lišću. Svakako zalijte svoje zimzelene biljke na dane bez mraza kako biste osigurali da apsorbiraju maksimalni iznos.

Dijelovi biljaka su iznad zemlje će se najvjerojatnije zamrznuti kada je mraz. Možete otkriti štetu okretanjem lišća, prvi znaci su kada postanu žućkasti ili crvenkasti. Ako je postalo intenzivnije, lišće postaje staklasto ili smeđe. Zamrznuti izbojci postaju tamno smeđi ili crni. Pupoljci i cvijeće obično padaju s biljke. Višegodišnje biljke će se najbrže oporaviti.


Oštećenje kore

Ako je sunce toplije tijekom dana a noći su još uvijek hladne, tada je najveća opasnost za drveće, posebno za južnu i jugozapadnu stranu. Stalna promjena temperature jako utječe na koru i drvo. Drvo se širi zbog zagrijavanja, a sok u stanicama postaje sve fluidniji. To uzrokuje ozbiljne pukotine i praznine. Do neke mjere kora u tim uvjetima otpada u slojevima. To se odnosi i na drveće: potrebno je odrezati mrtve dijelove i nanijeti vosak kako bi ubrzali proces liječenja. Ako je oštećenje veće, može biti potreban i zavoj za drvo. I ovdje prevencija pomaže: nanesite bijeli sloj boje na deblo prije zime. To će odbijati zrake sunca i trup stabla će se manje zagrijavati.Praktični savjet: kako prepoznati mrtve izbojke

Lagano zagrebite noktom koru. Ako ispod nje vidite svježe zeleno tkivo, grančica je u redu. S druge strane, ako je postao žućkastozelen i suh, umro je i mora biti odrezan.Komentari

Napiši komentar