iVrtlar: Prozračivanje travnjaka

0 Pogledano: 46282
iVrtlar: Prozračivanje travnjaka

Prozračivanje travnjaka posljednjih godina sve više postaje popularna tema i na našim travnjacima. Do savršenih travnjaka se ne dolazi samo sjetvom i košnjom. Standardi i očekivanja rastu, a radite li stvari kako treba, prozračivanje postaje nužno. Ne želite valjda da susjedova trava bude zelenija? ;-) 

Što je prozračivanje travnjaka, zašto ga provoditi, kako i kada, saznajte u našem današnjem postu. 

U potrazi za odgovorima iz profesionalnog ugla, o prozračivanju smo upitali Uredi vrt, specijalizirani obrt za usluge uređenja i održavanja krajobraza sa 20 godina iskustva. Savjete za Vas piše vlasnik Miro Simon, doslovno rođen u rasadniku, od malih nogu u kontaktu s prirodom i biljnim vrstama. Nastavlja obiteljsku tradiciju baveći se svime što ima veze s ukrasnim biljem tako da već sa 10 godina sadi ruže i kosi travu, uzgaja Thuye i orezuje voćke. Miro kaže:

PROZRAČIVANJE TRAVNJAKA - ključ vitalnosti travnatih površina

Travnjaci se često nalaze na tlu koje nije dovoljno pjeskovito, pa premalo zraka prodire do korijenja. Tada dolazi do asfiksije tj. odumiranja biljke, u ovom slučaju trave, uslijed nedostatka kisika u tlu.

Prozračivanje travnjaka provodi se sa svrhom uspostavljanja ravnoteže učinka gaženja i valjanja travnjaka. Poželjno je vršiti je strojevima za aerifikaciju (prozračivanje), i to prije gnojidbe ili navodnjavanja. Može biti i zabavno ukoliko posjedujete adekvatan, kvalitetan alat koji će vam olakšati posao.

Na okućnicama tj. manjim površinama, prozračivanje se može postići primjenom specijalnih alata, strojevima za prozračivanje tratine sa ili bez rotirajućih zubaca, te posebnim grabljama s noževima. Na većim površinama (sportski tereni ili golf igrališta) aerifikacija se provodi sa posebnim valjcima sa šiljcima koji prozračuju tlo na dubini od 2-3 cm. 

Prozračivanje je dobro provoditi u jesen. Nakon ljetnog košenja, tijekom vegetacijskog perioda na travnjaku se pojavljuje sloj odumrle trave koja se nije u cijelosti razgradila i sada štetno djeluje na rast trave. Ovaj sloj, koji se još naziva i filc, stvara povoljne uvjete za razvoj bolesti i štetnika. Stoga je na početku vegetacije nužno provesti vertikalno zasijecanje travnjaka posebnim strojevima (ako se radi o velikom travnjaku) ili ručnim alatom nalik na grablje s noževima (ako travnjak manji). Potrebno je zarezati tlo na dubinu 2 - 3 cm, a nakupljeni filc pograbljati i ukloniti.

Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove, potrebno je dobro pograbljati, ukloniti suhu travu, te grabljama razrahliti površinski sloj zemlje.

Za iskustva hobi vrtlara upitali smo Gorana B. i zamolili ga da nam prenese svoja razmišljanja o prozračivanju. Goran nema profesionalnih veza s hortikulturom, ali od kvalifikacija ima svoj travnjak. Ovo niže, to je Goranov travnjak, prije i poslije Gorana. Sve između tog "prije" i "poslije", Goran je odradio potpuno sam. Istražujući teoriju i praksu, uz pomoć par alata iz naše ponude i mnogo, mnogo truda i ljubavi. 


Goran ima život i ne možete ga unajmiti za svoj travnjak. Ali, obično je dobre volje i vjerojatno će nam napisati odgovor ako postavite svoje pitanje. U međuvremenu, prozračivanju kaže:

Prozračivači travnjaka su strojevi koji vrše vertikalno zasijecanje travnjaka pomoću noževa ili opruga. Vrlo korisni strojevi. 

Motorni su najbolje rješenje, ali i najskuplje. Upitna je isplativost kupnje, ako ćete ih koristiti jednom godišnje. Kupuju ih prvenstveno profesionalci za upotrebu svaki dan. Ili, za male travnjake, ljudi sa viškom novaca i manjkom iskustva, najviše da impresioniraju susjede. Takvi će ga jednom koristiti i onda spremiti negdje u šupu, jer im se neda grabljati nakon rada.

Električni su jeftinija opcija, ima dosta kvalitetnih modela. Mana je da vučete kablove - pazite da ih ne prozračite jer će struja prozračiti vas.

Uglavnom, prozračivač je stroj koji bi se trebao koristiti nekoliko puta godišnje. Bolje ikakav nego nikakav.

Ja koristim električni, i to skoro cijele godine - kad god ocijenim da je potrebno. Koristim ga da izvučem odumrlu travu. Visinu podesim tako da gotovo i ne dira zemlju, nego samo češlja travu. Naime, nakon raznih stresova (tipa gnojidba, manjak vode, višak vode, bolest, itd), trava reagira tako da joj donji bočni listovi počinju žutjeti. Odmah počinju i rasti novi, ali ti požutjeli ostaju i treba ih se riješiti.

Kad god je moguće kupite prozračivač sa košarom. Nikad ne možete pokupiti  travu kao što će ju on ubaciti u košaru. 

Ja nemam koš pa grabljam svaki put. :-) To je gubitak vremena. Bolje dati u startu parsto kuna više nego poslije grabljati satima.

Prozračivač koristim i kod pripreme tla za sjetvu, služi mi kao mala freza. Kod sjetve, donji dio tla treba biti stabilan i čvrst, a gornjih 1 cm bi trebao biti prah. Rezultati su odlični. Noževi se kod takvog korištenja dosta brzo troše, što nije ni čudo, ako se uzme u obzir brzina okretanja i tvrda podloga. Prozračivači u naravi nisu konstruirani za ovo, stoga budite oprezni i „imajte osjećaja“ – ovakvom uporabom je lako oštetiti stroj, spaliti remen ili još gore motor.

Ručni prozračivači su jako dobar način prozračivanja. Pod uvjetom da imate dobar alat. To ne možete kvalitetno odraditi sa bezveznim alatom. To je naporan i težak posao. Od WOLF-Gartena Vam trebaju vam ili  UH-M 60 ili UG-M3 ili najbolje oboje. Može i od drugih proizvođača, tu i Gardena ima relativno dobre proizvode.

No, sa ručnim prozračivačem to je ozbiljan posao. Pripremite se na žuljeve i proklinjanje osobe koja vas je nagovorila na to. Ali, bez daljnjeg, ima enormne efekte. Uvijek se iznenadim koliko mrtve trave uspijem izvući, a na prvi pogled se čini kao da je ni nema.

U praksi, ja uzmem UH-M 60 (široke grablje za prozračivanje i praktički samo pretrčim preko travnjaka. One izvuku puzajući korov, ako ga ima. On se obično ne vidi, jer se skriva ispod guste trave. 

Običnim grabljama nemojte čačkati po travnjaku. One će samo čupati, trgati i zapinjati, a vi ćete izgubiti volju za poslom. Nije bez vraga da bez alata nema zanata.


Na tržištu postoje i dodaci za cipele, oni sa šiljcima. Kao, dok hodate i radite, odmah pravite rupice. To funkcionira sve dok ne naiđete na prvi kamen u zemlji i ne iskrenete nogu, a u padu se ovom drugom nogom izbodete i završite na hitnoj. Dakle nije funkcionalno - ne kupovati. Osim ako imate travnjak od 2 m2.

Dobra opcija je i valjak sa šiljcima, tko ima strpljenja i znanja vrijedi napraviti u garaži. 

Aerifikacija je još jedna metoda prozračivanja, sasvim drugačija. Radi se sa strojevima koji su napravljeni tako da rade puno uboda u tlo i pri tome izbacuju čepove trave i zemlje. U tlu ostaju rupe koje se zapunjavaju pijeskom. Ti strojevi su skupi i neisplativi za male površine. Ali, zahvat je izuzetno poželjan zahvat bar jednom u nekoliko godina.

Kako prozračivati travnjak

Travu treba pokositi onoliko nisko koliko vam dopušta trenutno stanje. Što niže pokosite, imat ćete manje posla za čišćenje, ali će joj duže trebati da se oporavi i obratno. Noževe podesite tako da prodiru u zemlju 1-2 cm, opet ovisi kakva je podloga. Promatrajte i osluškujte rad motora na osnovu toga korigirajte parametre - brzinu guranja, dubinu, itd. Poanta je da noževi izbace mrtvu travu i zarežu zemlju kako bi više zraka, vode i svjetlosti došlo do korijena i samim time biljku potaknulo na bokorenje, što u konačnici rezultira gušćim travnjakom.

Prozračivanjem u jesen teško da možete ikako pogriješiti, jer je rast trave intenzivan, pa ju čak ni vaše greške ne mogu spriječiti. Ako to pokušate napraviti ljeti, a nemate navodnjavanje, svoj travnjak ćete ponovno vidjeti tek u jesen.

Prijeđite travnjak uzduž i poprijeko. Brzina guranja mora biti manja manja od one kojom gurate kosilicu. 

Kad već imate urezane kanaliće od noževa u travnjaku, prava je šteta ne izvršiti nadosijavanje sjemenom. Potrošit ćete malo vremena i nešto novca, a rezultat će biti odličan. Posipajte sjeme i dobro zalijete - voda će sjeme odgurati u rupice.

Iz raznih razloga, neke se vrste trava povuku ili nestanu sa travnjaka, tako da nakon nekog vremena na travnjaku više nemate isti omjer koji je bio u vreći kad ste sijali.

Inače, nakon podizanja novog travnjaka treba proći nekoliko godina da bi on bio kako treba, zato ne brinite ako vam prve godine nije po volji. Jesen je doba kada i najlošiji travnjaci izgledaju dobro - korovi prestaju sa rastom, vlage ima u izobilju, kreće busanje. Neka vas to ne digne u nebesa da mislite kako ste stručnjak - pogledajte samo sliku svog travnjaka iz srpnja ili kolovoza. Ona vam je pokazatelj na kojem ste stupnju znanja.

Kad ste već raskopali travnjak, napravite i "top dressing" - ili, seljački - raširite pijesak po travi. :-) Nije skupo, a vrlo je korisno. Granulacija 0-2 mm. Ravnomjerno razbacajte i raširite četkom debljine 5-10 mm debljine, ovisi o stanju podloge.

Uz sve to valjalo bi napraviti prihranu - dovoljno je vremena da se dušik potroši do zime. U kasnu jesen možete prihraniti sa NPK 7 20 30. Ili, ubiti dvije muhe jednim udarcem i obaviti prihranu i dosijavanje istovremeno sa WOLF-Garten V-Mixom 125.

I to bi za danas bilo to. Ako Vam se svidjelo, podijelite članak s prijateljima na društvenim mrežama. Komentare, nadopune, svoja iskustva, fotke Vašeg travnjaka, pa i druga mišljenja - u svijetu vrtova uvijek postoji drugo mišljenje ;-), ostavite ispod ili na Fejsu.

O blogu

iVrtlar je blog za vrtne entuzijaste. Na njemu obrađujemo aktualne teme o radovima u vrtu, na praktičan i zabavan način. S jedne strane uvijek tražimo savjete stručnjaka iz hortikulture, a s druge nas strane zanimaju praktična iskustva hobi vrtlara entuzijasta. Teme uglavnom birate Vi - čitatelji. Pišite nam što Vas zanima i o čemu biste željeli čitati u sljedećem nastavku… Uvijek volimo goste blogere - ako imate znanja i iskustva koja biste kroz ovaj blog željeli podijeliti s drugima - javite nam se. Prikladne nagrade neće izostati. ;-)

Komentari

Napiši komentar